Доброго дня, шановні учасники форуму!
Думаю, ні для кого не є секретом той факт, що закони часто пишуться людьми, які не знають реальної практики їх застосування. На жаль, думка людей, які працюють із законами щодня дуже рідко чується. оскільки у них просто немає реальної можливості її донести до тих, хто має владу. Використання механізмів субординації (коли службовець подає своєму керівнику доповідну із проблемою, а той своєму, а той своєму, і так аж до Міністра юстиції, який формує законопроект і виносить його через Каб.мін. на розгляд Верховної ради - не ефективний, бо дуже довгий і складний.
Я пропоную спробувати інший механізм - віртуальна не політична приймальня народного депутата.
Про що я пропоную тут писати:
- про недоліки у законодавстві (як матеріальному, так і процесуальному), які щоденно заважають працювати судам та їх співробітникам
- про "дірки" у законодавстві, які б ви хотіли "закрити"
- про проекти, які виносяться на розгляд ВР - можете пропонувати свої зміни та доповнення.
- задавати питання про те, чому ВР прийняла закон саме так, а не інакше.
- вносити пропозиції, які віднесені до компетенції ВР.
- звертати увагу депутата на речі, що потребують парламентського контролю.
Ні я, ні депутат, чиїм помічником я є не можуть гарантувати, що на всі питання будуть надані задовільні відповіді. Так само не можливо гарантувати, що всі пропозиції будуть винесені на розгляд Парламенту або прийняті Верховною радою - на жаль, політична доцільність часто перемагає здоровий глузд. Але ми спробуємо знайти діалог та реалізувати його.
Я дуже прошу не писати загальних скарг на життя, а також на низьке фінансування чи застарілу техніку. Ця ситуація добре відома, але з питань фінансування конкретних судів народний депутат України допомогти не може жодним чином. Так само не можливе втручання у конкретну справу чи вплив на конкретного суддю - депутат, чиїм помічником я є не займається питаннями "телефонного права".
Я спеціально не пишу прізвище та партійність народного депутата - це призведе до непотрібної політизації та фраз на зразок "знову партія *** піариться перед виборами". Пропозиції та законопроекти, якщо до них дійдемо, будуть вноситися не обов'язково навіть цим конкретним депутатом. Але якщо пропозиція буде внесена - я буду давати посилання на неї у базі даних "Законопроект" сайту ВР.
Крім того, я спробую регулярно вивішувати посилання на законопроекти, які відносяться до судової системи та мають шанси стати законами - можливо, разом, ми зробимо їх краще.
І на останок - я не буду доводити, що дійсно є помічником-консультантом. Це стане очевидно після того, як хоч одна поправка, запропонована на форумі, буде внесена у раді і це можна буде побачити. Якщо ви не вірите у те, що це справжня приймальня чи взагалі вважаєте цю ідею не цікавою чи непотрібною - спробуйте утриматися від різких коментарів. Ця гілка зроблена із сподіванням на можливо не політизовану роботу над реально корисними справами, було б шкода, як би це не вдалося і від ідеї депутат відмовився.
І на останок - чому саме це форум. Нажаль, офіційний форум судової системи не дозволить вести досить вільної дискусії. Цей форум, хоч і не присвячений всій судовій системі, але, думаю, може бути достатньо відвідуваним працівниками судів, від яких і хотілося б почути коментарі з приводу нашого законодавства.
Із сподіванням на розуміння,
Дмитро.